Ορισμοί: Μόνωση, Υγρομόνωση και … Ασφαλτόπανo!

Μόνωση

...είναι η "αποφυγή" μεταφοράς υγρασίας, θερμοκρασιών, ήχων, κλπ από και προς το χώρο μας.

Τα μονωτικά υλικά χρησιμοποιούνται για να επιτύχουμε την ανεπιθύμητη μεταφορά θερμότητας, υγρασίας ή ήχου από και προς το κτίριο που μας ενδιαφέρει. Η διατήρηση των συνθηκών θερμοκρασίας, υγρασίας και ήχου μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων ενός κτιρίου, γιαυτό το λόγο και η χρήση των υλικών αυτών έχει γίνει τόσο σημαντική τα τελευταία χρόνια στη δόμηση.Οι κυριότερες κατηγορίες μόνωσης είναι οι:

  1. Υγρομόνωση
  2. Θερμομόνωση
  3. Ηχομόνωση

 

μόνωση, στεγανοποίηση, εξωτερική θερμομόνωση

Υγρομόνωση

...είναι η μόνωση που γίνεται σε διάφορα σημεία της οικοδομής ή του σπιτιού, στα οποία μπορεί να φτάσει πχ το νερό της βροχής.

χωρίς στεγάνωση ταράτσα
Στη ταράτσα αυτή δεν υπάρχει επαρκής στεγάνωση με αποτέλεσμα να εμφανίζονται έντονες υγρασίες στην οροφή του τελευταίου ορόφου της οικοδομής.

Η κατασκευή ενός κτιρίου πραγματοποιείται αρχικά από τον φέροντα οργανισμό καθώς και την τοιχοποιία. Αυτές οι κατασκευές όμως από μόνες τους δεν μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη στεγάνωση στο κτίριο το οποίο μπορεί να παρέχει τις σωστές  συνθήκες διαβίωσης στους ενοίκους του καθώς και να διατηρείται το ίδιο σε καλή κατάσταση στο πέρασμα του χρόνου. Είναι διπλός συνεπώς ο ρόλος της στεγάνωσης σε ένα κτίριο, δηλαδή η αποφυγή από τη μιά της εισχώρησης στο εσωτερικό της υγρασίας κάτι το οποίο υποβαθμίζει τις συνθήκες λειτουργίας και απ την άλλη δεν παρέχεται προστασία στο ίδιο το κτίριο από τις διαβρωτικές συνέπειες της.

Η στεγάνωση της ταράτσας στις σύγχρονες πολυκατοικίες είναι μια περίπτωση εφαρμογής της υγρομόνωσης ή αλλιώς στεγανοποίησης. Αυτή η μορφή μόνωσης λειτουργεί ως ένα "αδιάβροχο" για το κτίριο, αφού δημιουργεί μια ενιαία επιφάνεια και οδηγεί το σύνολο του βρόχινου νερού στους υδραγωγούς (λούκια) ώστε να αποβάλλεται από αυτά και να μη λιμνάζει δημιουργώντας προβλήματα.

Ασφαλτόπανο

... είναι το μονωτικό υλικό σε μορφή ρολού μεμβράνης.

Από πρώτη ύλη την άσφλατο, έχει τη δυνατότητα κατά την εφαρμογή του να δημιουργεί μια ενιαία επιφάνεια η οποία παρέχει εν τέλη τη προσδοκόμενη στεγάνωση για το κτίριο. Κάποια από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα ασφαλτόπανα κατά την αγορά τους και τα κάνουν κατάλληλα ή μη για την εκάστοτε εφαρμογή είναι ο οπλισμός, το βάρος τους ανα m2 καθώς και το υλικό επικάλυψης.

Ελάτε στα καταστήματα μας,
να συζητήσετε με τους έμπειρους συνεργάτες μας τις ερωτήσεις σας

ή να διευκρινίσουμε τις απορίες σας!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας: